Waarom rituelen belangrijk zijn? Rituelen maken van het alledaagse iets buitengewoons, van een moment een bezield moment. Ze maken zichtbaar en voelbaar wat anders vervliegt of voorbij snelt in de waan van de dag en het snelle ritme van ons leven: blijdschap, verwondering, geborgenheid, verlangen, machteloosheid, verdriet, boosheid, liefde, verlangen…

‘Op een bijzondere manier stilstaan bij bijzondere momenten’. Dat is de missie van het Rituelenatelier. Omdat het leven het waard is om te vieren, te rouwen, te gedenken, lief te hebben, te groeien, te ontmoeten. En bovenal…te ervaren! Omdat dit zorgt voor meer verbondenheid. Met jezelf, met andere en met de wereld om je heen.

Met mijn Rituelenatelier wil ik je graag helpen om van jouw bijzondere moment een dierbare herinnering te maken. Door – samen met jou – een betekenisvolle ceremonie te ontwikkelen en uit te voeren of door je tijdens een inspirerende workshop bewust te maken van de kracht rituelen in je dagelijks leven. Wil je liever direct zelf aan de slag? Dat kan ook! Met mijn kant-en-klare ritueelboxen biedt ik je toegankelijke rituelen in een mooie bewaarbox voor de mooie en moeilijke momenten in een mensenleven. om zelf uit te voeren of samen met anderen.

Praktisch en creatief, spiritueel en aards, daar sta ik voor. De rituelen die ik ontwikkel staan los van welke geloofsovertuiging of spirituele stroming dan ook en zijn erop gericht om jouw moment op een bijzondere en originele manier tastbaar en zichtbaar te maken.

Thema's

Vieren

Voor al die momenten waarop het leven een feest is: geboorte, verjaardag, liefde, verhuizing, adoptie, overgangsmomenten of andere momenten die het vieren waard zijn, biedt het Rituelenatelier prachtige rituelen in een mooie bewaarbox of met een persoonlijke op maat gemaakte ceremonie.

Loslaten

Soms is het leven moeilijk en ingewikkeld. Door ziekte, door scheiding, door afscheid, verdriet, onzekerheid en pijn. Momenten die je op een bewuste en goede manier wilt afsluiten. Of momenten waarop je wat extra steun kunt gebruiken om een situatie te accepteren. Het Rituelenatelier helpt hierbij.

Rouwen

Wanneer woorden tekort schieten en pijn en verdriet allesoverheersend zijn bij het verlies van een geliefde persoon, kan het Rituelenatelier ondersteunen. Ik help je bij het organiseren van een begrafenisceremonie of rouwdienst of bij het vormgeven van troostrituelen. Voor volwassenen én kinderen.

Seizoenen

Er zijn heel wat momenten in het jaar waarop we stilstaan bij de seizoenen. Denk aan Pasen, Midzomer, Halloween of Kerst. Wat vieren we dan precies en hoe creëer je ook zonder religie een moment van diepgang en bezinning? Het Rituelenatelier biedt toegankelijke rituelen over de geloofsgrenzen heen.